»
Contact » Blog » Incursiune in lumea teatrului de papusi – Spiridusul povestitor spune cele mai frumoase povesti

Incursiune in lumea teatrului de papusi – Spiridusul povestitor spune cele mai frumoase povesti

In lumea teatrului de papusi, personajele au roluri bine definite, exact ca in teatru sau in cinematografie. Un laitmotiv prezent in spectacolele organizate de Golden Party, este prezenta spiridusul povestitor, gazda fiecarui spectacol in care joaca papusi. Impactul pe care acesta il lasa, este unul puternic, ducandu-ne cu gandul la cadouri si verbul a darui, indiferent de perioada anului.

Spiridusul povestitor si-a conturat un rol de intelept care cunoaste povestile si ne ajuta sa extragem pildele si morala din fiecare. Ideea personajului ii apartine lui Bogdan Tudor, fondatorul companiei Golden Party. Descoperind nevoia unui personaj universal care sa atraga copiii sis a ii transpuna in lumea viselor, ideea a venit acum multi ani, in urma unui evenimente corporate de Craciun. 

”Costumat fiind in spiridus, copiii ma intrebau daca cunosc toate povestile. Marea provocare a venit atunci cand o fetita a intrebat despre o poveste total nestiuta de mine, ceva abia aparut pe YouTube, o productie a unui canal TV pentru copiii din SUA, pe care recunosc ca nu o stiam, fiind foarte noua.” – Bogdan Tudor, fondator Golden Party

In aceasta joaca de-a povestitorul si personajele care alcatuiesc o intriga, desfasoara o acțiune, ajung si la un punct culminant, ca mai apoi sa concluzionăm cu toțti peripetiile vazute. Copiii invata sa recunoasca tipologii umane, sa isi dezvolte atentia la detalii, sa desprinda mesajul povestirii, sa isi exprime atitudinea de aprobare sau dezaprobare fata de faptele personajelor. 

La nivel afectiv, se dezvolta placerea de a aculta povesti puse in scena intr-un mod interactiv, se educa de asemenea si atentia voluntara şi  increderea in fortele proprii. Scopul acestor activitati recreative, este de a dezvolta comportamente de cooperare, prosociale si proactive. Copiii au nevoie de contexte sociale in care isi dezvolte aceste comportamente, asa ca fiecare ocazie in care educatia formala se imbina cu cea informala, este un castig pentru dezvoltarea intelectuala a micutilor. 

Revenind la spiridusul povestitor, consideram ca prezenta unei figure care sa ofere o constanta, ofera prilejul copiilor de a se atasa si a vedea in acest personaj o figura a autoritatii, pe care o luam in seama atunci cand are ceva de spus. Bineinteles ca spiridusul nu v-a abuza de aceasta putere, avand mereu moduri joviale de a interactiona cu copiii si de a-si spune povestile. 

Interventile povestitorului sunt intotdeauna bine gandite, lasand o plus valoare spectacolelor. Imbracat colorat si cu o figura carismatica, spiridusul este acel prieten in care avem incredere si putem sa ne destainuim. Se face usor placut si spunem noi, este si foarte fotogenic – din aceste motive, spiridusul povestitor, este o creatie Golden Party care o sa dainuie peste ani. 

Asadar, cum prind viata personajele din teatrul de papusi? Cu ajutorul actorilor papusari experimentati, cu ajutorul regizoarei care se asigura ca fiecare actiune este pusa in cea mai potrivita lumina, cu ajutorul creatorului care insufleteste papusile, a managerului care organizeaza spectacolele, a sunetistilor care dau play fiecarui sunet, a voluntarilor implicati in poriecte si bineinteles, cu ajutorul vostru – a publicului care traieste fiecare emotie cu intensitate.

Teatrul de papusi este un micro univers plin de emotie pe care noi alegem s ail jucam in fata voastra. Cuprindem in el tot ce inseamna umanitatea, pusa de cele mai multe ori in pielea personajelor din lumea animala. Satirizand anumite comportamente umane, cu scopul de a le indrepta, multe piese de teatru pentru papusi sunt adaptari ale unor fabule celebre. De aceea iubim teatru de papusi – pentru ca in el ne regasim exact asa cum suntem cu adevarat.
 
Loredana Gita, PR Golden Party
 

Copyright 2021 © Golden Party | 
Spectacole teatru de papusi pentru copii
Webdesign by Softimpera