Ziua Copilului a fost mentionata pentru prima data la Geneva, la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor in august 1925, la care 54 de reprezentanti din diferite tari au adoptat Declaratia pentru Protectia Copilului. Dupa aceasta conferinta, multe guverne au introdus “Ziua Copilului”.
In Turcia, Ziua Copilului a fost sarbatorita pentru prima data la 23 aprilie 1920.
Ziua Internationala a Copilului a fost sarbatorita pentru prima data in lume in octombrie 1953 si a fost sponsorizata de catre Uniunea Internationala pentru Bunastarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internationala i-a venit lui Rubab Mansoor, elev in clasa a VIII-a si a fost acceptata si adoptata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite in anul 1954.
In anul 1954, Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat sa dispuna de o zi la asa-numita “Ziua Copilului”.
Nu se stie exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasa ca Ziua Internationala a Copilului, insa exista o teorie potrivit careia, consulul general chinez de la San Francisco a strans un numar de copii orfani chinezi pentru a sarbatori Festivalul Dragonului, care s-a intamplat sa fie chiar pe 1 Iunie, data care a coincis, de asemenea, cu Conferinta de la Geneva.
1 Iunie - Ziua Copilului este ziua in care se celebreaza miracolul nasterii, miracolul puritatii, dar si intoarcerea la inocenta.
Nu exista limite de varsta cand vine vorba de a sarbatori Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie sa se simta copil si chiar este necesar ca macar o data pe an sa lasam in urma problemele de zi cu zi, sa zambit curat si sa simtim ca ludicul infloreste in inimile noastre.
Copiii nu trebuie sa fie neglijati nicicand, caci ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai buna si pentru care ajungem la un moment dat sa traim.
De ziua lor, copiii merita o atentie deosebita, pentru a sti ca au anumite drepturi, ca sunt importanti.